Parterapi Stockholm

I parterapi fokuserar vi på att lösa problem som uppkommigt i en relation. Det kan handla om kommunikationsproblem, sexuella problem och konflikter. I parterapi är inte endast traditionella par välkomna, även familjemedlemmar, vänner eller bonusfamiljer är varmt välkomna att få hjälp att komma ur svårlösta situationer.

Metoden inom parterapi

Relationer går ofta både upp och ned. Det kan finnas perioder då allt känns enkelt och fint tillsammans. Så händer något och man hamnar i en svårare period kantad av konflikter, en känsla av att inte bli sedd eller förstådd. Om man upplever att de sämre perioderna blir allt längre eller kommer allt oftare, kan det vara bra att söka hjälp.

I parterapin jobbar vi med olika verktyg och metoder för att förstå och förändra den problematik som uppstått. Ni kommer få hjälp att bygga upp en tillitsfull grund för ett långvarigt förhållande där bådas behov blir uppfyllda.

Orsaker till varför man söker min hjälp skiljer sig åt. En del par vill få inspiration till att skapa en bra relation ännu bättre, andra par har helt kört fast och börjar bli rädda att inte kunna fortsätta tillsammans. Ytterligare andra vill ha hjälp att avsluta relationen på bästa sätt då man redan är överens om att separera.

Parterapi syftar till

  • Att öka förståelsen för sig själv i relationen.

  • Att öka förståelsen för sin partner i relationen.

  • Att tillsammans nå ett konstruktivt sätt att kommunicera och uttrycka behov.

  • Att nå en teamkänsla, ett enat vi.

  • Att hitta samförstånd kring intimitet/sex

  • Att medveten närvara i relationen; att vara öppen, omsorgsfull och nyfiken på sin partner och sin relation.

Parterapi i Stockholm - vad innebär det?

Värderingar

För de allra flesta är relationer den stora meningen med livet. Tyvärr fungerar inte alltid relationer på ett enkelt och smidigt sätt, utan kan ibland upplevas som mycket svåra att handskas med. Oavsett om det är en kärleksrelation eller relation till familjemedlemmar och vänner kan den trigga igång mycket jobbiga känslor. Det kan exempelvis handla om svartsjuka, ilska, sorg eller besvikelse. Ibland kan personen i fråga tappa bort sina "kärnvärden" om att vara den partner, förälder, vän eller syskon som hen helst av allt vill vara. Det händer ofta när känslorna och tankarna tar över, vilket kan resultera i att man tappar sin självkontroll. Med parterapi kan ni hitta tillbaka till varandra och reda ut era utmaningar.

Förståelse

Genom att reflektera och fokusera på kärnvärdena och undersöka situationerna som uppstår kan personen ändra sitt förhållningssätt samt förbättra sina relationer. Det är viktigt att undersöka sina triggers, tankar, känslor, kroppsförnimmelser, beteenden samt kortsiktiga- och långsiktiga konsekvenser för att kunna sluta agera på autopilot och ta steg mot att vara den partner, familjemedlem eller vän som man egentligen vill vara.

Gränser

Vissa personer är duktiga på att hävda sig och sätta gränser. Kanske behöver de lära sig att stanna upp, parkera sina reaktioner och bli mer lyhörda och validerande gentemot sina medmänniskor. Andra personer har svårare för sund självhävdelse och hamnar lättare i att vara för snälla och till lags. Man kan säga att dessa personer är överanpassningsbara; så pass flexibla att de kör över sig själva. De lyssnar mycket på andra människor och uttrycker inte sina egna tankar, åsikter, känslor och behov. Problemet är att personer som har en överdrivet stor dos av personlighetsdraget "agreeableness" (vänlighet) oftare tenderar att hamna i relationer där de riskerar att bli utnyttjade och illa behandlade.

Balans

Vi vill sträva efter att hitta en balans mellan att inte vara för anpassningsbar och inte heller för gränssättande. Denna optimala balansnivå kallas inom psykologin för sund självhävdelse. Det innebär att man kan vara lyhörd och validerande för andras tankar, känslor, behov och vilja – samtidigt som man lyssnar in och beskriver sina egna tankar, känslor, behov och sin vilja. Förhoppningsvis har du en partner som också strävar efter sund självhävdelse, då det ökar sannolikheten att båda upplever relationen som positiv och meningsfull.

  • Klienter i parterapi

    “Tack för resan. Oj vad vi har kommit långt med din hjälp. Vi började i varsin ände av din terapisoffa och när vi följde upp efter 10 sessioner kom vi hand i hand in i rummet och satte oss nära varandra. Tack för att du hjälpte oss att förstå vad vi behövde och lärde oss att hitta sätt att uttrycka det på. Kommunikation, vad vi fått träna detta på ett helt nytt sätt. Vi har vidgat vyerna med din hjälp, öppnat ögonen för hur vi varit och hur vi egentligen vill vara som kärlekspar. Tusen tack för all hjälp! Det är värt så mycket mer än vad vi kan ge dig tillbaks!”

Vad är IBCT?

Vid parterapi används metoden IBCT (Integrative Behavioural Couples Therapy) som är en beprövad och effektiv metod för att arbeta med par. IBCT är en vetenskapligt utprövad metod för par som utformats av den kliniska psykologen och professorn Andrew Christensen som är verksam på University of California i USA.

I parterapi utgår man från områden där paret behöver hjälp. Fokus ligger på kommunikation samt beteende- och tankemönster. Samtal kring styrkor och svårigheter inom relationen, samt synen på förhållandet och problem som uppstår berörs omsorgsfullt. Paret får i terapin lära sig sätt att kommunicera med sin partner och genom det börja förstå och interagera som ett team.

Hur går parterapi till?

Bedömningsfas

Den första fasen i parterapin är en så kallad bedömningsfas. Paret får berätta om sin relationshistoria och varför man söker hjälp just nu. Tillsammans går man igenom problem- och konfliktområden men också parets gemensamma styrkor och historia. Parterapeuten försöker få en helhetsbild av situationen och en förståelse för hur det påverkar paret känslomässigt. Under terapin kommer också paret få prata om eventuella målsättningar och hur man önskar och vill att relationen ska se ut och fungera framöver för att fungera.

Efter bedömningsfasen träffar terapeuten var och en i paret individuellt, där det eventuellt kan komma fram individuella sårbarheter och tankar som kan vara värdefulla att få ta upp enskilt.

Behandlingsfas

Under tredje fasen, behadlingsfasen, börjar terapeuten med att presentera för båda i paret det som kommit fram under samtalen och som godkänts i det individuella samtalet samt ger paret en idé om hur de kan bli hjälpta. I behandlingen som sedan följer kan till exempel ingå att ersätta negativa beteendemönster med positiv interaktion, att kunna hitta tillbaka till det som paret uppskattade med varandra, att ge uttryck för sina känslor och behov, att lyssna på varandra, att ge och ta emot kritik och uppskattning samt att träna problem- och konfliktlösning. I denna fas får paret också med sig konkreta uppgifter att göra som på olika sätt ska föra er närmre eran målsättning.

Avslutningsfas

Efter behandlingsfasen kommer vanligtvis en avslutningsfas. Det vanliga är att det går lite längre tid mellan terapisessionerna och att paret fokuserar mer på hur man ska kunna vidmakthålla det som blivit bättre i relationen.

När är det bra att söka parterapi?

Kommunikationsproblem - När man märker att det gång på gång blir missförstånd mellan varandra, när små saker kan eskalera och bli stora eller när man tappar bort gränserna för hur man pratar med varandra på ett respektfullt vis.

Återkommande konflikter - När man hamnar i återkommande bråk kring samma saker och inte hittar någon väg framåt.

Sexuella problem - När man i parrelationen har olika sexuell lust, kanske har svårt att prata om sina behov eller av någon annan anledning känner sig otillfredställd.

Otrohet - När det händer att någon i parrelationen har tankar på eller har agerat otroget och tillit och förtrolighet har raserats tillfälligt.

Om man glidit isär - När man inte hinner stanna upp och inte förmår sig vara uppmärksam och nyfiken på sin partner vilket leder till att kärleksrelationen inte längre utvecklas i rätt riktning. När man vill hitta tillbaks till lust, team och framtidsvisioner ihop.

Bonusfamiljen - När livet i bonusfamiljen leder till för mycket slit i form av konflikter istället för en fin gemenskap.

Kontakta Johanna på Uppigen

Fyll i formuläret nedan så återkommer jag för att boka en tid som passar dig. Självklart kan du även ställa frågor till mig som jag besvarar inom ett par dagar.

Fullständig sekretess i sms och mejl kan inte garanteras. Lämna därför inte ut för alltför känsliga uppgifter i detta format utan vänta tills vi möts.

Som legitimerad psykoterapeut och fysioterapeut har jag tystnadsplikt och journalföringsplikt samt patient- och ansvarsförsäkring enligt gällande regler. 

Pris

Individuell terapi: 50 min - 1500 kr

Parterapi: 90 min - 2400 kr

Betalning sker via faktura som du får en gång per månad. Vid försenad inbetalning tillkommer en avgift på 60 kr.